10 jaar geleden ging polsstokhoogspringster Allison Stokke viraal, hoe is het nu met haar?

Gepubliceerd op 05/11/2021
Advertentie

Het is vanzelfsprekend dat je herkend wilt worden vanwege je talent, drijfveer en harde werken. Maar wat gebeurt er als je bekend wordt door iets waar je geen controle over hebt? Toen Allison Stokke pas 17 jaar oud was, werd dit haar realiteit. Haar leven en atletische carrière gingen als een speer toen een foto van haar binnen de kortste keren viraal ging.

Een competitief huishouden

Allison Stokke, van origine uit Californië, is opgegroeid in een sportief huishouden. Haar oudere broer David was een nationaal turner die op competitief niveau meedeed. Iedereen dacht dat zijn zusje in zijn voetstappen zou treden, maar zij had echter andere plannen.

A Competitive Household

Een competitief huishouden

Passie voor polsstokhoogspringen

Gymnastiek leek niet voor haar te zijn weggelegd, maar polsstokhoogspringen stal haar hart. Vanaf het moment dat zij aan de hardcore sport begon, wist ze het meteen. Op 15-jarige leeftijd legde zij de lat al hoog.

Passion For Pole Vaulting

Passie voor polsstokhoogspringen

Records verbreken

Allison was een van de jongsten die de sportwereld ooit had gezien, maar dit weerhield haar niet van doorgaan. Op de middelbare school won zij een Amerikaanse titel toen zij het record verbrak van maar liefst 381 cm.

Breaking Records

Records verbreken

Ook nog eens model

Naast het verbreken van records en de wereld verbazen, zag Stokke er ook nog eens goed uit. Tijdens haar laatste jaar op de middelbare school werd zij deeltijd model. Met haar atletische bouw en goede looks zijn wij niet geheel verrast!

Model On The Side

Ook nog eens model

Steeds beter worden

Toen zij net op de middelbare school zat brak Stokke haar been. Voor het tragische ongeluk stond zij welbekend om deze sport. Tijdens haar diploma uitreiking verbrak zij haar eigen record met maar liefst 413 cm, wat haar op de achtste plek van de nationale junior kampioenschappen zette.

Getting Better And Better

Steeds beter worden

Objectivering van de vrouw

‘With Leather’, wat vandaag de dag ‘UPROXX’ heet, is een welbekend sport blog waar de fanbase voornamelijk uit mannen bestaat. Deze virale website had de neiging om vrouwen te objectiveren, vooral vrouwen uit de sportwereld. Het duurde niet lang voor de verantwoordelijken zich op Stokke zouden focussen, en dit gebeurde in 2007.

Objectification Of Women

Objectivering van de vrouw

Waar het allemaal begon

Datzelfde jaar maakte een journalist die voor een atletiek website werkte uit Californië een foto van de polsstokhoogspringster tijdens een wedstrijd in New York. Nadat de foto van Allison Stokke online kwam, belandde het al gauw op de With Leather blog.

Where It All Began

Waar het allemaal begon

Rondgaan op het internet

De fotograaf achter de foto stelde het niet op prijs dat zijn werk zonder toestemming werd gepubliceerd. Dit is vooral waar zodra de krantenkop het volgende zegt, “Poolstokspringen is sexy, het zou illegaal moeten zijn.” Hij dreigde de eigenaar van de blog voor de rechter te slepen als hij deze foto niet zou verwijderen. Helaas verscheen de foto op meerdere sites.

Making Rounds On The Internet

Rondgaan op het internet

Het begin van haar fanbase

Stokke werd een soort apart onderwerp op de website. Daar werden foto’s geplaatst van polsstokhoogspring wedstrijden waar zij aan mee heeft gedaan. Hierop gingen de foto’s viraal op sociale media. Fan websites werden gecreëerd en hier kwamen duizenden trouwe fans op af.

The Start Of Her Fanbase

Het begin van haar fanbase

Het niet begrijpen

Stokke en haar familie hoopten dat haar roem slechts een fase was. Zij wisten hoe kort de aandacht spanne op het internet kon zijn. Maar ze hadden het echter mis. Dit was slechts het begin van de beproeving.

Getting It Wrong

Het niet begrijpen

Niet gewilde internationale aandacht

In slechts een paar weken tijd werden haar foto’s het onderwerp van wereldwijde aandacht. Om te laten zien hoe zoiets zo groot is geworden, schreven BBC, Der Spiegel, Los Angeles Times, The Sydney Morning Herald, The New York Times, en The Washington Post commentaarstukken om over haar ongewilde roem te praten.

Unwanted International Attention

Niet gewilde internationale aandacht

De grens overschrijden

Fan sites hadden het over haar fysieke attributen. Miljoenen zoekopdrachten. Ontelbare foto verzoeken en emails. Kan je je voorstellen dat je op zo’n jonge leeftijd daarmee moet dealen? Deze jonge vrouw werd tegen haar zin in een sex symbool. Zij moest ook nog eens leren omgaan met de obsessie van bepaalde fans!

Crossing The Line

De grens overschrijden

Professionele hulp

Zij en haar familie hadden op een gegeven moment door dat de situatie uit de hand aan het lopen was. Zij konden dit niet in hun eentje oplossen, dus besloten zij een media consulent in te schakelen om het op te lossen.

Professional Help

Professionele hulp

Weer op het goede pad terecht komen

Stokke probeerde de aandacht van het internet te focussen op haar succesvolle atletische carrière in plaats van haar uiterlijk. Zij deed mee aan een interview over poolstookhoogspringen technieken. Toen deze op YouTube werd gezet werd deze meer dan 100.000 keer bekeken.

Getting Back On Track

Weer op het goede pad terecht komen

Nog altijd hetzelfde

Helaas wezen de reacties van dat interview erop dat er meer gedaan moest worden. In plaats van lovende reacties over haar geweldige sport prestaties, hadden mensen het over de sexuele verlangens jegens de tiener.

Same Old

Nog altijd hetzelfde

Tijd om in te grijpen

Uiteindelijk moest haar vader Allan ingrijpen. Hij was een advocaat! Hij scrolde door alle reacties op het internet, en probeerde iets illegaals te vinden. Allan hoopte de zogenaamde “fan” websites toegewijd aan zijn getalenteerde dochter te deactiveren.

Time To Intervene

Tijd om in te grijpen

Wat CBS deed

Het is belangrijk om te onthouden dat het arme meisje pas 17 jaar oud was toen de beroemde foto werd gepubliceerd en geseksualiseerd. CBS nam de verantwoordelijkheid om een verhaal te publiceren die focuste op de worstelingen die zij moest ondergaan. Zij wilden andere jongeren, vooral vrouwen, de gevaren van het internet laten zien.

What CBS Did

Wat CBS deed

Zijn tol eisen

Stokke wilde geen sex symbool zijn, maar zij werd er alsnog een. Zij vond de gedachte dat mensen steeds aan het loeren waren “eng” en “griezelig”. Je kunt je vast voorstellen hoeveel ze aan de beveiliging van het huis hebben moeten sleutelen om haar ten alle tijden veilig te laten voelen.

Taking Its Toll On Her

Zijn tol eisen

Haar frustratie

Als een atlete wilde zij bekend staan om haar prestaties. Stokke deelde het volgende met The Washington Post: “Ook al is het niet illegaal, dan voelt het alsnog vernederend. Ik heb zo hard aan mijn carrière in poolstokhoogspringen gewerkt en alles eromheen, en het lijkt alsof dat niets uitmaakt. Niemand ziet dat. Niemand ziet mij.”

Her Frustration

Haar frustratie

College concurrent

Tijdens haar eerste jaar op de Universiteit van Californië, wist zij het school record te verbreken toen zij 410 cm wist te springen. Het jaar daarop wist zij 10 cm hoger te springen en stond zij op de achtste plaats tijdens de Pac-10 kampioenschappen. Zij kreeg ook de zevende plek tijdens de MPSF Indoor kampioenschappen.

College Competitor

College concurrent

Op de achtergrond blijven

Tijdens haar derde jaar besloot zij zich meer te focussen op haar studie. Zij bleef wel meedoen aan kampioenschappen. Toen zij haar laatste jaar in ging werd zij weer achtste tijdens de Pac-10 kampioenschappen. Helaas werd zij niet gekwalificeerd voor de NCAA.

Staying On The Down-Low

Op de achtergrond blijven

Haar olympische dromen

In 2012 had zij zich gefocust op het meedoen aan de Olympische spelen in Londen. Ook al heeft zij een nieuw persoonlijk record verbroken van 435 cm, kwam zij niet in de buurt van de openingshoogte tijdens de Amerikaanse Olympische trainingen. Pijnlijk.

Her Olympic Dreams

Haar olympische dromen

Marketing betreden

Sindsdien is zij model gaan staan voor sportkleding. Stokke werkte voor grote bedrijven als Nike en Uniqlo. Naast de samenwerking met deze merken werkte Stokke ook aan een videoserie voor GoPro. Deze heeft meer dan zes miljoen weergaven op YouTube.

Going Into Marketing

Marketing betreden

Romantiek

In 2017 begon zij te daten met professioneel golfer Rickie Fowler. Net als zij stond hij er ook om bekend dat hij een atletisch wonderkind was. Toen hij een tiener was werd hij uitgeroepen tot de top amateur golfer in de wereld! Wij vinden ze perfect bij elkaar passen! De twee verloofden zich in juni 2018.

Finding Romance

Romantiek

Zij doet nog steeds aan wedstrijden

Ondanks haar nationale scores doet zij nog steeds mee aan wedstrijden. In 2016 stond Stokke op de achtste plaats tijdens de Chula Vista OTC High-Performance Meet. In 2017 verbeterde zij haar positie door de derde plek te bemachtigen tijdens de Austin Longhorn Invitational!

She Still Competes

Zij doet nog steeds aan wedstrijden

Advertentie